haardvuur-01[1]

Kachel of haard?

Een kachel is een dicht, vrijstaand element dat zelfstandig wordt geplaatst en wordt aangesloten op een rookkanaal. Kachels worden gestookt op hout of gas.
Een haard maakt onderdeel uit van een grotere constructie die meestal bestaat uit een ombouw en een schouw. Vermunt bv is leverancier van zowel kachels als haarden en zorgt ook voor de hele installatie van beide verwarmingselementen.

Inzet of inbouw?

Een inzethaard heeft een eigen front en kan zo in een schouw geplaatst worden. Een inbouwhaard moet nog een omlijsting krijgen. Haard en ombouw kunnen dan helemaal afgestemd worden op uw inrichting en uw wensen. Vermunt bv maakt en levert in overleg met u de complete constructie.

Open of gesloten verbranding?

Kachels met een open verbranding, onttrekken zuurstof uit de ruimte en moeten een afvoer hebben die trekt en dus door de nok van het dak gaat. Kachels met een gesloten verbranding, gebruiken geen zuurstof uit de ruimte en kunnen toe met een afvoer die meteen door de muur gaat. Bekendste voorbeeld van een kachel met gesloten verbranding: de gevelkachel. Vermunt bv is erkend installateur van beide soorten verwarming.

Gashaard op hout of op steen?

Een gashaard kan branden met hout en steen als decoratie. In het laatste geval wordt gebruik gemaakt van lavasteen of kiezels. De keuze van het materiaal is een kwestie van smaak en heeft geen invloed op het rendement. Vermunt bv verkoopt beide typen haarden in uiteenlopende modellen.

Open haard of houtkachel?

In beide gevallen stookt u hout en hebt u voldoende schoon en droog hout nodig om op het vuur te gooien. Ook moet het rookkanaal goed trekken en voldoende frisse lucht aanvoeren. Het rendement van de houtkachel is vele malen hoger dan dat van de open haard. De houtkachel kan een deel van de capaciteit van de centrale verwarming leveren. De warmte van de open haard is slechts aanvullend op de cv. In de showroom van Vermunt staan voorbeelden van houtkachels in klassieke en meer moderne uitvoeringen.

Bieden gelhaarden een interessant alternatief?

Er zijn geen voorschriften voor het gebruik van gelhaarden. In alle gevallen moet de ruimte waar gestookt wordt, goed geventileerd zijn. Gel heeft de nare eigenschap om behoorlijk te gaan walmen. Om die reden verkoopt Vermunt bv geen gelhaarden.

Welke eisen worden gesteld aan het rookkanaal?

De eisen voor een rookkanaal zijn wettelijk vastgelegd in het Bouwbesluit. De lengte, vorm en diameter van het rookkanaal bepalen welke haard u kunt kiezen. Door een bestaand schoorsteenkanaal kan ook een flexibele schoorsteenvoering worden getrokken. Vermunt bv is erkend installateur en werkt alleen met materialen die voldoen aan de wettelijke eisen.

Welk hout kan ik in de open haard of houtkachel gebruiken?

Gebruik in een open haard of houtkachel altijd schoon en droog hout, liefst hout dat al een paar jaar heeft kunnen drogen. Als u de haard of kachel aansteekt, let er dan op dat de schoorsteen goed trekt. Een brandend vuur onttrekt zuurstof uit de ruimte dus aanvoer van frisse lucht is heel belangrijk. Windstille en mistige dagen zijn daarom minder geschikt om de open haard aan te steken.

Hoe gaan wij om met uw privacy?

Graag maken wij u er op attent dat wij de persoonsgegevens die u ons verstrekt zullen verzamelen en gebruiken omdat dit noodzakelijk is om een eventuele overeenkomst met u te sluiten en uit te voeren. Dat geldt zowel voor onze (potentiële) klanten als voor partijen bij wie wij zaken en/of diensten inkopen. Nadere informatie is te vinden in onze privacyverklaring.